Všetko inovujeme – dokážeme inovovať aj seba?

|

Mnohí z nás prišli do práce autom. V dnešnej dobe nič výnimočné. Pred 100 rokmi? Viac ako ojedinelé. To, čo po určitom čase berieme ako samozrejmé nevznikalo vždy ľahko. Automobil sa stal symbolom modernej industriálnej éry. 

Viac ako 100 ročná inovácia vo výrobe automobilov priniesla svetovú revolúciu. Objavila sa nová mobilita a naštartovala nevídanú expanziu ľudstva. Dnes sa už mnohé následky tejto expanzie otočili proti nám. Vplyvy na životné prostredie ešte ako jednotlivci dokážeme ignorovať. Ich dopad si skôr uvedomujú globálni lídri. Osobné následky nemusia byť okamžite viditeľné, ale sú tu a niekedy dajú o sebe nekompromisne vedieť.

Neospevovaný hrdina

V čase po roku 1900 bolo na svete viac ako 200 výrobcov automobilov. Priemerná produkcia sa pohybovala na úrovni niekoľko stoviek áut ročne. Nikto nebol nejak významný, až do chvíle, keď v roku 1912 jeden neospevovaný hrdina navštívil bitúnok v Chicagu. Bol to šéf montáže motorov William C. Klan. Pásová výroba bola v tom čase známa v mäsospracujúcom priemysle. To, čo tam videl ho prekvapilo.

Keď je možné postupne rozkúskovať celé prasa, prečo by nebolo možné opačným postupom zložiť celé auto?

S touto nečakanou inšpiráciou sa podelil so svojím šéfom. Nebol ním nikto iný ako Henry Ford. Ostatné je už známa história… Do roku 1914 sa Ford Motor Company podarilo znížiť čas výroby jedného automobili na priemerných 90 minút. Ford začal vyrábať viac automobilov ako všetci výrobcovia dokopy. V rokoch 1917 až 1923 bolo 9 z 10 áut vyrobených vo Forde. Forda dodnes považujeme za vynálezcu pásovej výroby. Nie vždy to čo vidíme navonok je aj úplná skutočnosť. Niekdy je dobré rozumieť podstate…

Pokračovanie článku nájdete na tomto linku:

http://www.commpass.sk/preco-neinovujeme-seba/